De eerste jaren

De geschiedenis van het Nijmeegs studentenkoor Alphons Diepenbrock gaat terug tot 1937, toen een groep muziekliefhebbers de vereniging Alphons Diepenbrock oprichtte. De naam Alphons Diepenbrock werd gekozen als eerbetoon aan deze belangrijke Nederlandse componist (1862 - 1921). Als dirigent trad Max Prick van Wely naar voren. De vereniging, die aanvankelijk zowel koor als orkest omvatte, verdween gedurende de oorlog. Daarvoor in de plaats kwam de Studenten Muziekvereniging Dr. Alphons Diepenbrock, die de belangstelling voor muziek onder de studenten wilde bevorderen.

1974-1989

Na het lange en vruchtbare dirigentschap van pater Ben Kahmann (vanaf juni 1953) kwam de muzikale leiding in september 1974 in handen van Kees Stolwijk. Het orkest scheidde zich met de komst van de nieuwe dirigent af en ging zelfstandig verder als het nijmeegs studentenorkest Collegium Musicum Carolinum, het koor ging door onder de naam nijmeegs studentenkoor Alphons Diepenbrock. Onder leiding van Kees Stolwijk is het koor grotere werken gaan uitvoeren, zoals het project Kortsluiting, een opera speciaal voor het koor gecomponeerd door Hans Glas op gedichten van Paul van Ostayen ('81), en een scenische uitvoering van de Carmina Burana van Orff ('84).

1989-1996

In de periode hierna is Caroline Westgeest interim-dirigent geweest. Onder haar leiding gaf het koor in 1989 concerten met de Mis van Stravinsky voor koor en blazers en de 'Kantate Sehet welch eine Liebe' (BWV 64) van J.S. Bach. In september 1989 heeft Ulrike Heider het dirigeerstokje overgenomen. Onder haar leiding heeft het koor onder meer de Chichester Psalms van Bernstein ('90), Messe Solennelle van Rossini ('91), Alexander's Feast van Händel ('93) en de Messa di Gloria van Puccini ('96) uitgevoerd. Ter gelegenheid van het vijftigjarig bevrijdingsfeest in 1995 werd tesamen met het Nijmeegs Studentenorkest CMC het Te Deum van Charpentier en Dona Nobis Pacem van Vaughan Williams ten gehore gebracht.

1996-2001

Vanaf september 1996 was Pauli Yap dirigente van het koor. Onder haar leiding werd in juni 1997 een lustrumconcert uitgevoerd, waarbij samen met het CMC het door de Nijmeegse componist Theo Hoek geschreven werk "Denkend aan Holland" ten gehore werd gebracht. Daarna zong het koor onder haar leiding onder andere 'Le Roi David' van Honegger, het 'Requiem' van Mozart, de 'Nicolas Cantate' van Benjamin Britten, 'Dona Nobis Pacem' van Vaughan Williams (o.a. in Noorwegen!) en het 'Requiem' van Fauré.

2001-2006

Van december 2001 tot en met oktober 2006 stond het koor onder leiding van Gijs Leenaars. Met hem zong het koor o.a. ter ere van het 65-jarige lustrum de "Carmina Burana" van Orff in Concertgebouw "de Vereeniging", en bracht het in het openluchttheater in het Goffertpark een concert met diverse opera-highlights ten gehore. In het voorjaar van 2006 reisde het NSKAD af naar Wenen om daar in samenwerking met het Akademisches Symphonie Orchester Wien de ´Mis in As´ van Schubert en het ´Kyrie in D´ van Mozart ten gehore te brengen. Gijs besloot zijn dirigentschap van het koor met een uitvoering van ´Meeresstille und Glückliche Fahrt´ van Beethoven en ´Naenie´ van Brahms.

2006-2007

Van oktober 2006 tot en met juli 2007 was Patrick Pranger dirigent van het koor. Onder zijn leiding gaven we twee grote concerten. Het eerste vond afgelopen februari plaats en was een groot succes. In een zo goed als uitverkochte Antonius van Paduakerk voerden we het 'Requiem' van Fauré en de Mis in F-groot van Bach (BWV 233) uit.

In juli vierden we ons 14e lustrum met een concert in concertgebouw 'De Vereeniging'. Onder begeleiding van Het Kempisch Orkest voerden we voor de pauze het Dettingen Te Deum van Händel uit. Na de pauze stond er een heuse Nederlandse première op het programma: De Missa Solemnis in E van Cherubini.

2008-2012

Vanaf 2007 is Hans de Wilde dirigent van het NSKAD, die zijn debuut maakte met een concert met Dvorak, Eben en Fauré. Verdere hoogtepunten in deze periode waren het concert met Poulenc en Stravinsky, Brahms' Ein Deutsches Requiem (juni 2010) en de Johannes Passion van Bach (april 2011).

Het 15e lustrum van het koor in 2012 - 75-jarig jubileum! - werd geopend met een spetterend modern concert in concertgebouw 'De Vereeniging', met werken van Stravinsky, Andriessen en Vaughan Williams.

Verder hebben we in mei 2012 een uitwisseling gehad met studentenorkest SymfUni uit Kopenhagen. Zowel in Kopenhagen als in Nijmegen hebben we het volgende repertoire ten gehore gebracht: Te Deum van Dvorák en Elverskud van Niels Gade. Omdat dit ons lustrumjaar was en ons koor vernoemd is naar componist Alphons Diepenbrock hebben we ook twee a capella stukken van hem uitgevoerd, namelijk Wandrers Nachtlied en Chanson D'Automne.

Op zaterdag 13 oktober 2012 werd een scratchdag georganiseerd voor iedereen die het leuk leek om op één dag een groot klassiek werk in te studeren, namelijk De Messa di Gloria van Puccini. Dezelfde avond vond het concert plaats in de Petrus Canisiuskerk.

En als feestelijke afsluiting van ons lustrumjaar is onder andere de Negende Symfonie van Beethoven uitgevoerd, in samenwerking met het Radboud Bachkoor en studentenorkest CMC, dat eveneens haar lustrum vierde.

Voor informatie over de vorige concerten of het volgende concert van het koor kun je ook op deze site terecht.